Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2019 17:15 - Това древно животно е първото създание, което някога сме открили, че може да лети от раждането
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 687 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.06.2019 17:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Това древно животно е първото създание, което някога сме открили, че може да лети от раждането  

КАРЛО КАСЕЛА 16 ЮНИ 2019

https://www.sciencealert.com/scientists-uncover-the-only-known-animal-to-fly-from-birth-in-an-ancient-fossilised-embryo?fbclid=IwAR2xCb3f3SDR29SNJTR36cjSc3k_WVb-5AEMxUD9iqBNn7OtxSDYaXPD_ZU

Преди близо 200 милиона години небето на Земята беше дом на същество, за разлика от всичко, което се вижда днес. Нито птица, нито динозавър, това дълго изчезнало влечуго е било буквално родено да лети.

Нов поглед към вкаменените ембриони на птеродактилите разкри колко независими са тези така наречени ремъци.

Открити в Китай за първи път през 2004 г., за ембрионите на тези неродени същества се смяташе, че имат слабо развити крила, и това убеди някои учени, че птеродактилните люпи са се нуждаели от удължена родителска грижа, преди да могат дори да мечтаят за разпространение на крилата си.

Палеобиологът Дейвид Юнвин и зоологът Чарлз Дийминг смятат, че са опровергали тази хипотеза.

"За разлика от това, ние твърдяхме, че птерозаврите са способни да излязат скоро след излюпването и вероятно не изискват родителска грижа, което предполага един напълно различен начин на живот за птерозаврите, в сравнение с този на съществуващите флаери", пишатавторите .

Докато предишните проучвания на птеродактилните клапи бяха склонни да разчитат само на качествени твърдения, новото проучване използва множество редове от доказателства, за да покаже, че някои яйца и ембриони трябва да бъдат преразпределени на по-ранни етапи.

Изследвайки дължината на крайниците, размера на яйцата и формата на яйцата на всички известни досега ембриони - включително и вкаменелости в Китай, съдържащи стотици яйца - учените сравняват техния растеж с днешните птици и крокодили.

Сред откритията им бяха идентифицирани примери за ранни и средни, както и за късни стадии на ембрионални птеродактили, които бяха умрели точно преди да се излюпят.

След като бяха включени в тези категории, екипът изследваше различните етапи на образуване на кост или осификация в девет различни вида птеродактил ( Hamipterus) .

По-конкретно, имаше една кост, която се открояваше: мануалната цифра IV. Това е, което ние наричаме безименен пръст при хората и е известен като "пръст на крилата" при птиците и птеродактилите. Като една от последните кости, които се втвърдяват, това е ключов " маркер за развитие ".

Ранното развитие и удължаването на тези кости, твърдят авторите  , показват, че "уникалните компоненти на птерозаура [план на тялото] присъстваха в най-ранните етапи на скелетната формация и действаха като анатомични предшественици на крайните етапи на пренаталното развитие."

Събирайки всички тези детайли заедно, новият документ  твърди,  че птерозаврите са били "полети, способни на много ранен етап в тяхното постнатално развитие". 

Макар че това не означава непременно, че измамниците на влечугите не са получили родителска грижа в някаква форма - например, като защита от хищници - авторите казват, че няма преки доказателства в подкрепа на идеята, че те се нуждаят от родителите си, за да им помогнат да летят.

"Изключително малко вероятно е те да се снабдят с апарат за полети, ако не възнамеряват да го използват", каза Unwin пред The New York Times . - За какво ти трябва мама и татко, ако можеш да направиш всичко сам?

Не всички са съгласни. Докато някои бяха убедени в аргументите, други наричаха тази нова хипотеза разтягаща се, или са имали съмнения за някои от спецификите.

Остава да се види дали идеята се изправя пред по-нататъшно разглеждане. Какъвто и да е заключението, на което ще стигнем в крайна сметка, то ще има дълбоко въздействие върху нашето разбиране за това как птеродактилите някога са живели и летяли във време, много отдалечено от нашето.

Изследването е публикувано в Бюлетин на Society B Royal .

Научете повече
  1. Бебешките птеродактили могат да летят от раждането Университет в Лестър, ScienceDaily, 2019
  2. Как да кажем секс на птеродактил: Дино-ера гатанка, решена с нови изкопаеми находки Университет в Лестър, ScienceDaily, 2011



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39899075
Постинги: 21940
Коментари: 21634
Гласове: 31037
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930