Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2019 13:13 - ДНЕВНИК - 2009
Автор: kabulivarna5 Категория: История   
Прочетен: 287 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.06.2019 14:35


 ДНЕВНИК - 2009

 

Гоги - душа

 

В превод означава и съзнание, откривайки Аз-ът на човека, неговата личност. Думата е съставена от две думи: гу и гъ . Го е разум (мозък), а ги е стомах. За корем думата е пор. Достигаме до извода, че гладна мечка, хоро не играе. Т.е. здравословното мислене е продукт на здравословното хранене.

Думата е срещаме и в два балкански езика със същия смисъл. Румънското гог, гога е глупав, а гоглеаза е глупост. В албански гог, гоголи има значение на несръчен, тромав.

А цветята не са ли душата на природата? Когато видим красиво цвете - лулуги - не възкликваме ли “О, Боже, каква красота!” И не е ли вярно, че от добре поддържаната и неомърсена почва поникват здравите (във физически смисъл) и красиви растения и плодове на природата? И тук гъ е със значението на стомах (почва), който трябва да бъде хранен (торйн) и поддържан (оран) навреме и добре.

Кх

Кх в езика на циганите означава енергия, получена от природата, знанието, продукт на усилията на собственото тяло или преработена от(чрез) него . Думи, носители на енергия са следните: кхам - слънце - природна (космическа) енергия; кхангери - църква - духовна (божествена) енергия; кхи - кожа - част от тялото, приемаща и задържаща топлинната енергия; кхел - изпражнение - преработена; (отпадъчна) телесна енергия, получена чрез хранителните продукти; кхой - олио (растителна мазнина) енергоносителен продукт; икхино - уморен, отпаднал, останал без достатъчно телесна енергия;пакхя - крила на птица - чрез тях телесната енергия се превръща в двигателна. Примерите са много.

Омраза

Циганите като че ли нямат своя дума за омраза, мразене, докато за обич, любов е мангипе, камипй, дехибй.

Баре

Иван Иванов в “Легенди и хроники за заселването на българите на Дунав” цитира документи, в които се отбелязва момента на заселването на българите по делтата на Дунав, а оттам и по южния  бряг. Той споменава редица хроники, отбелязващи това историческо събитие в тогавашния черноморски свят.

Интерес за мен представлява абзац от така наречения Дуклянски летопис, споменаващ за движението на българите в мировото пространство. “...Начело на тях бил някой си на име Крис (по различните преписи: Kris; Chris; «когото те наричали на своя език баре”; dux erat ominee Barris), когото наричали на своя език “каган”, което на нашия език означа- ва “цар”....”

Става ясно, че те наричали (титуловали) стоящия начело Крис на своя език с израза баре. Не ми е ясно защо има по-вторение на израза, но тук вече неразбираемото за читателя баре става каган. Още една неяснота, произтичаща от ско-бите: баре и каган един и същ ли смислов заряд имат?

В езика романйс коренът бар е в основата на прилагателно, означаващо “голямо”.

Бару - голям/о; барй - големи; баръ - голяма; баримбта - големци.

Бару манэш - голям човек - в смисъл и на предводител, начелник, водач, лидер.

Дукля е средновековно сръбско княжество на територията на днешна Черна гора, което за кратко време е било в очертанията на България, по времето на цар Самуил.

Приятелю!

Каква красива дума, изтъкана от чувства за искреност към личността към която е отправена. Дума, изразяваща близост и уважение, което се гради на истински откровените чувства и която е натоварена с много отговорност и човещина.

Колко от нас знаят, че на санскрит драг е прия. Та нали човека, към когото се обръщаме с приятелю ни е истински драг на душата!

Пайни

Имената на месеците в древния слънчев календар в Египет са: Тот, Паофи, Атир, Хойяк - от сезона ахет (разливи); Тиби, Мехир, Фаменот, Фармути - от сезона перт (покълване); Пахон, Пайни, Епифи, Месори - от сезона шему (горещи-ни). Всеки един от тях е посветен: Тот - на бога на Луната и мъдростта; Атир - на богинята Хатор; Фаменот - на обожест-вения цар Аменофис...

В тъй наречения Канопски декрет, който е от седми март 238 г. пр. Хр.,открит през 1866 г., издаден от Птоломей ІІІ Евергет, се казва следното: “Тъй като звездата (Сириус) на всеки четири години закъснява с един ден, за да не стане така, че летните празници да се падат през зимата, както се случва и както ще се случва, ако годината и занапред съдържа 360 дни и пет допълнителни, от сега на сетне се нарежда през всеки четири години да се чества празник-ът на Евергетовите богове и след петте допълнителни дни преди новата година. Нека всеки знае, че предишните недостатъци в броенето на годишните времена са вече премахнати от цар Евергет”.

Именно поправката на календара от Евергет стояла в основата на Юлианския календар, чиято направа била възлож-ена на Созиген от Гай Юлий Цезар през 46 г. пр. Хр.

Месец Пайни е посветен на празника на долината. Няма как да е друго, защото “пайни” се покрива с “пани”, което в езика санскрит е вода и с това си значение е в езика на циганите. Но ако тази близост е вярна, откъде е тя?

 

Сини” Нил

 

Известно е, че в романйс, говорим от европейските цигaни, има наименования на трите основни цвята: бял - парно; чер-вен - лоло и черен - кало. За другите цветове се използват прилагателни от основния за страната език. Например зеленият цвят за балканските цигани е зелено, който по някой път се заменя с чарало, производен от циганската дума за трева - чар.

Реката, майка на великата египетска култура носи името Нил, което вероятно е дошло от гръцкото Найлос или латинското Нилус - в смисъл на речна долина. Древните египтяни наричали реката Иаро, но пък в санскрит “синьо” е нилка (нилко). “Жълто” в санскрит е пилко.

Спокойно могат да се заменят липсващите наименования на другите цветове с наименования от санскрит - най-близък до гворимия цигански език.

Бахтиар

В турски език bahtyar (бахтиар) е щастлив. В езика на циганите бахтало също е щастлив. И в двете думи се съдържа цялата дума за щастие в езика романйс - бахт.

 

Хляб - уста - хляб

На хинди хляб е роти. В руски език уста е рот. Устата - като орган и за хранене - в руски език е обозначена с най-употребйваната храна на човека - хляба.

Манав

По някой път от изпаднали в силен националистичен транс чуваме тежко обидната дума, отправена към турското население, манаф. Едва ли използващите знаят нейния смисъл, който означава азиатски турчин, като впоследствие и се придават и други, грозни по смисъл значения, идващи от историческото минало, отразено в старите народни песни.

Много близка по изказ до манаф е манав, която означава човек, занимаващ се с овощарство или продавач на овощия.

В Добрич живее известната циганска фамилия Манавеще.

Ами другите?

 

Според ст.н.с Ваня Додунекова от Центъра за изследване на населението при БАН при преброяване на населението през 2001 г. 83,94% са се самоопределили като българи; 9,42% - като турци и 4,68% като цигани. Спрямо 1990 г. има по-вишение при българите почти със 7% и при циганите - почти двойно, а при турците намалението е с 5,7%. Като съберем процентите на трите етнически групи, получаваме 98,04 %, като останалите до 100% са “други”.

Населението през 2001 г. е 7 928 901 души. От тях българи са 6 655 210; турци са 746 664; цигани са 370 708. Общо трите етнически групи наброяват 7 782 782 души.

До тук ясно, само че с езика нещата не са изяснени напълно. Госпожата бърка език и религия, като ги приравнява по същност. Език и религия нямат нищо общо. Те са две различни неща, стоящи в основата на изграждането на личността.

Според нея от 746 000 турци 419 000 говорят турски.Тук трябва да се изясни в турски говорещите влиза ли бройката на гагаузите, които са християни; малката група от татари и циганите, които се турчеят и майчиния им език е турски. На какъв език говорят останалите, които са извън групата на турците и турчеещите се цигани? Според мен на български, защото са помаци, но са мюсюлмани по вероизповедание. И защо в преброяването не са споменати помаците като етническа група? Тях ги няма! Защо не се казва каква е числеността на помаците в България?

Друг интересен момент е езика на циганите. Първо, броят им е силно занижен, най-малко два пъти. От 371 000 цигани около 11 000 говорят цигански; около 30 000 са приели българския за майчин език. На какъв език говорят останалите 330 000 цигани? Уважаемата госпожа и Центъра за изследване на населението при БАН мълчат.

(VESTI. Bg. - 24.06.2009) 2007 г. - 2009 г. - Варна, Владиславово

Спете спокойно деца!

Според данните от 2001 г. при българите на 1 000 новородени само три са нямали великото щастие да продължат да живеят; при турците при 1 000 новородени умрелите в бебешка възраст са 54, а при циганите на 1 000 новородени умират 264. Боже, повече от 25% смъртност в цивилизована България, полагаща неимоверни грижи за основния си капитал - човека!

Та спете спокойно деца на националсоциализма! Това, което вие силно искате, да направите от циганите тор, отдавна го прави държавата. 24 юни, Варна

Гольовци, Гольовци!

Една група бабити от от циганската фамилия Гольовците от “Изток”-а на Кюстендил за сетен път показа и доказа, че голямата част от циганите в България съвсем са с оголени души. За няколко щайги с череши те убиха. Но не знам дали са прави кюстендилци, когато в мъстта си им искат публичната смърт.

От близо милионното циганско население в страната аз съм твърдо убеден, че половината от циганите не ставаме даже и за сапун. И то точно толкова, колкото не стават и всички други - българи, турци, евреи, руснаци и всякаква други, живеещи на територията на държавата Абсурдистан. 29 юни

Тефтерчето на Васил Левски

От февруари месец 2007 г., от когато тефтерчето на Левски (фототипно издание на в-к «Стандарт») си го купих, съм питал десетки за смисъла на две думи в едно негово стихотворение, на стр. 15-та и 16-та.

 

(стр. 21 «Искам, мамо,
да те видя
и вси мили
у дома,
но знамето ме
не оставя.
До кога ли ще мога
до [кога?]
Сбогом, мила,
кой знай дали
щеш ме видиш
вече жив.

Но, драга, не щеш ме
забрави,
(стр. 22
ако падна аз
убит.
Сал за тебе
мисля, мамо,
и се готвя за боя.
Пред вразите ни
лачо д лачо
във кръв ще се
облея.
Сбогом, мила,
кой знй дали и пр. [?]

Тази непонятна и някак си неестествено вмъкната в напълно разбираемия текст дума, и при това повтаряща се, за да потвърди неговото обливане в кръв, за мен има неясен за днешния читател смисъл. Или играе ролята на превъзходна степен, или е прилагателно. Става въпрос за “лачо д лачо”.

Сега, колкото и идиотски да звучи, думата лачо в езика на циганите е прилагателно и означава добре, добро. (В романес липсва среден род).А двойното щ повторение в определени случаи в разговорната реч означава превъзходна степен.

Зависи от диалектната форма на говор тя звучи лачo (Западна България) и лачхo(Източна България).

Лач(х)о - добър, добро - м.р. и ср.р.; добре.
Бут лач(х)о - много (по-) добър, добро; добре.
Май (ени) лач(х)о - най-добър, добро; добре.
Лач(х)о мануш - добър човек.
Лач(х)о чхаво - добро момче.
Лач(х)о кердан - добре направи.
Лач(х)у, лач(х)у! - А мэклес аканб - Много добре! А пусни го сега!
Лач(х)и - добра.
Лач(х)е - добри.

Потърсих думата в “Малък речник на остарели и редки думи в българския език” (Пенка Радева, Ния Радева - СЛОВО - Велико Търново, 1999). Няма е! Потърсих я в “Малък речник на старобългарския език” (Дора Иванова - Мирчева, Ангел Давидов - СЛОВО - Велико Търново, 2001). Намирам думата лачба - съществително име от женски род, със смисъл на алчност.

Възможно ли е Левски да я е използвал в смисъл на само той и никой друг да не пострада, когато се изправи пред лицето на смъртта? Един вид умишлена саможертва пред олтара на Свободата, сравнима с “алчност”? Но защо този негов стремеж и това негово желание ще го сравнява с алчност? Алчният не дава и не отдава, камо ли да се жертва за определена кауза, от която той няма да види келепир.

И все пак - какъв е смисъла на двойното повторение на думата лачо в текста?
13 август

Раят на земята

 

Факт е, че хиляди квалифицирани или с възможност да се квалифицират в своята област млади хора напускат от почти 20 години страната си. Факт е, че производствената сила в България се превръща в копач на канали и метач на улици. Вярно е също, че в тази история пръст имат и циганите. Ма те са виновни отвсякъде! От където и да ги погледнеш - са само те! Хем са тъпи като гъза на тригодишен слон, хем се множат кат зайци. Айде бе! Къде е това атакистче Димитър Стоянов, че да ги направи на бърза ръка на сапун?

Сега, обаче, нашите пишман висшисти, дето са половината с фалшиви дипломи за образование - толкова фалшиви, че са по-фалшиви от фалшивия преглед за техническа изправност на “чавдара” убиец - да се замислят и да си отговорят правилно на въпроса: Къде е рая на земята? Защо ги питам? Ами, защото за шест години (2003 - 2009) 180 000 германски специалиста са напуснали страната си, търсейки нов живот - извън Германия. По 82-ма на ден. Също като българските. Въпросът е, кои са по-големи специалисти: българските или германските.

Та къде е рая на земята господа? Струва ми се, че е в Европарламента, където всички са равни по заплати - 60 000 лв. На месец - с всичките му екстри. Въпреки че са различни по интелектуален капацитет. Може ли Димитър Стоянов да се мери по акъл с циганката Ливия Ярока? Сигурен съм, че не!

31 май, Варна

Толерантност

Чакам доктор Светослав Неделчев пред кино “Тракия”. Има среща с него, във връзка с предстоящите евроизбори.
Вижда ме господин N - бивш високопоставен кадър на БСП.
- Ей, Атанасов, вие, циганите, пак си продавате гласовете! Що за хора сте, бе!
В гласа му се чувства иронията, която съпътства този род разговори по време на избори.
- Вярно е - отговорям аз - но пък вие комунистите съвсем не сте се отказали да ги купувате!
- Е, хайде сега! Аз не съм комунист...
- Да, ама и аз не съм циганин! - го прекъснах.
- Да, бе! Вие сега сте роми! - ми отвърна той с подигравка.
- Знаеш ли, господин N, ние сме много повече роми, отколкото вие, комунистите, сте социалисти.

02 юни, Варна

 

Мажоритарност

31 от народните ни избраници ще се избират мажоритарно. И като се понапънаха все известни юнаци, които си почиваха не къде да е, а в Следствието, да стават народни избраници! Леле мале! Ма те всичките ни любимци все по погрешка били затворени, бе! Що за държава сме! Ми баща и син Данови, ми Иван Славков, ми “братя” Галеви, ми Сашо Апашо, ми Чирпанлията, ми Златомир Иванов - Баретата, и още, дето не ги знаем. Задържани - неосъдени! Хайде сега компенсация за уронване на престижа, името, положението. Ходом, марш към Парламента! Кво от това, че ще заприлича на пещерата на Али Баба! Там, от 20 години се крият разразбойниците ни! И заради това няма нищо по-естествено разбойниците при разбойници да отидат.

Над 40 000 “съвестни” избиратели по заповед на партиите си БСП и най-вече ДПС ще гласуват на колкото си места искат в страната. Сдобили са се с документ за това, те така ще опорочат изборите, че направо могат да ни върнат в каменната ера, благодарение на проклятията на България, които носят имената ДПС и БСП.

А Доган пак се изцепи, казвайки, че е властта в държавата и че нищо не може да се случи, без Той да даде благословията си. Даже и Сергей не може да м(п)ръдне, без неговото разрешение. И Първанов, и Сергей се съгласиха с това. Само че изказването на Доган съвсем не е изцепка, а сигнал, който си има точен и ясен смисъл за правоверните му последователи - стягане на редиците на политическия башибозук. Ма те наистина са башибозук, защото са с развалени глави!

Лелееееее! Що за държава сме?!
19 юни, Варна

Малолетен болшевик с пушка = малолетен арабин с автомат

 

Всяка групировка, стремяща се към властта чрез оръжие и брутална сила, изгражда бойни отряди и от малолетни, на които мозъците много по-лесно могат да бъдат идеологически обработени. Тя ги използва по различни направления, изхождайки от индивидуалната им интелигентност, борбеност и степен на готовност, да умрат за “святото дело”.

Вглеждайки се в кадрите на “арабското недоволство” (?), ние виждаме 13-15 годишни деца, които гордо размахват автомати “Калашников”, готови да убиват. И убиват, без да се замислят, поради простата причина, че не могат да мислят. Мисленето са го оставили на своите водачи.

Образът на момчето арабин с автомата, за мен няма никаква разлика от образа на момчето болшевик (или “партизанин”) с пушката. И двете момчета са с изчегъртани мозъци, готови да легнат пред амбразурата или да се самовзривят сред оживения площад, за да се превърнат в светци. Едното, наградено посмъртно със златна звезда на Герой - ще бъде споменавано при всеки “Рапорт даден! - Рапорт приет!”, а другото ще отиде направо в Рая, до дясното коляно на Аллах.

Болшевизмът е атрофирал съзнанието на доста личности от духовния слой съветското общество - в Русия и извън нея. Границата между искрената вяра и личната изгода е толкова невидима, че става неразбираема. Но фактите са си факти.

Иля Грирориевич Еренбург е съветски писател, поет и преводач. Той е роден през 1891 г., а през 1905 е вече болшевик. Едва 14 годишен той е воин на фронта на болшевизма. Но нека да не забравяме, че през целия си живот е бил и отявлен сталинист.

Владимир Владимирович Маяковски е роден през 1893 г. и 12 годишен е вече болшевик. Той е поетът, който постоянно “говори” чрез строфи (телеграфен стил) с Ленин. Да, ама се самоубива на 14 април 1930 г., като стотиците други представители на духовния елит, на които им е помогнато да го направят това - кръга около Есенин (1895 - 1925).

Ето, затова аз не виждам разлика между двете момчета - едното от мракобесническото време на

болшевикокомунизма, а другото, от днешното арабско - смес от неясна политика и религия. 22 юни, Варна

Еволюция

Попадайки на една от книгите, които съм изхвърлил, поради явната несъвместимост с днешните ми разбирания за САЩ, прочетох моя отметка по някакъв повод, отнасящ се до социализма като съдържание и като строй. Може би набързо е трябвало да “запечатам” мислите си от някаква среща. Вече не си спомням, но това не е от значение.

Книгата е от двамата съветски журналиста В. Песков и Б. Стрелников и носи заглавието “Земя отвъд океана”.

Съдържанието ъ е журналистически репортажи и мнения за живота на американците, сравнен с живота на съветските хора.

.ІІ.1980 г. Димитровград

(месец на закупуването на книгата)

...Става вече втора година [откакто] работя в Р. С. И се убедих в едно - научният социализъм няма нищо общо с практическия социализъм. Оная наука, която обобщава и оформя всички правила, норми, задължения и права на човека в днешно време се характеризира с една стилистичност, привична за езика на науката, с разните му доказвания, диаграми, начупени криви и летящи прави. Например: За А година на човек от населението на страната В се пада а кг. Стомана, b кг синтетични влакна, c кг кокс, d кг минерални торове, е кг агнешки кожи (без месото) и т.н. Това е трудно, много трудно разбираемо за оня човек, който не може, няма кога и няма защо да борави с тия факти. Това е езикът на събранията, отчетите, докладите. Именно защото социализма е перефразиран, защото е станал език на разните събрания. Аз не съм против социализма, не съм против оня социализъм, който държи сметка на всекиго пред всички за всичко. Аз не съм против социализма и против неговите огромни завоевания във всички сфери на човешкия живот. Не съм против тоя обществен строй, който се грижи за човека много време преди неговото появяване на бял свят; остава го свободно да се развива като личност в едно общество, коренно различно от Западното. Не съм, не мога да бъда и нямам право, защото в такъв случай бих изменил най-първо на себе си (душевно на себе си) и след това на много други неща. Признавам и почитам делата и живота на много хора, които мислят така както трябва да се мисли, и се ръководят от своите мисли във личния си и държавен живот. Но... И от тук започва всичко, именно от това но. Започват хилядите неизправни неща, неизпълнените планове, разхищенията, възлизащи на милиони, кражбите за стотици хиляди левове, неустойките, кривините в производството. От това но, започват нашите и вашите, моите и твоите, вилите с 12 стаи, луксозните мебели и скъпите коли. Започва един живот пълен с фалш и лъжа, с лицимерие и презрение, със загубено чувство за обич, любов и ценност, с една алчвост и любвеобилност. Започва един живот неограничен в своята ограниченост, една игра, в която всеки може да направи всичко, за и ппро-тив всекиго. Един живот непознат и непонятен за обикновения трудов народ. Имено това кара обикновените трудови хора да губят вяра в социализма като наука и като строй. Защото, както казах, всеки трябва да държи сметка на всекиго за всичко пред всички. Но сметките се губят, изчезват, някъде в тъмното, непонятното, необяснимото. И с това изчезва вярата на хората. А това е най-важното. (Правописът е запазен).

25.ІІІ. 1980 г. Димитровград.
23 юни, Варна

Няма как

 

Разделено още в зората на зараждащото се християнство, човечеството е преминало през стотици гибели и катарзиси; доистигало е до ръба на съществуването на разумния живот, но се е спасявало, за да тръгне за поредния си път стремглаво да пропада. И отново, и отново. И така чак до най-страшния ХХ век след Христа. Век, през който човечеството се оказа в своята най-дълбока нравствена и духовна криза, която за малко не го затри от лицето на земята (Кубинските събития). Век, през който три злини набраха неимоверно големи сили: безконтролната алчност, комунизма и етническата омраза. И тъкмо те са в основата на опустошителните военни конфликти, докарали неимоверни неволи, терзания и мъки на тези, които живеят и умират по волята на животоразпределителите.
30 юли 2009

 

Здравствуйте братушки!

На 31 юли, тази година, се навършват 132 години от боевете за Стара Загора, по време на руско-турската война, през 1877 г. И по “червени” вестници, и от червени гърла като рупор зазвучаха пак спомените и благодарностите към “руските братушки”. Войната е позната като Освободителна. И точно тук е голямата историческа лъжа. Войната е руско-турска, как-то и другите войни, водени между двете империи за влияние в Черно море. Разбира се, чрез тях цяла Европа е оказвала влияние върху определени райони и по-точно на Балкански полуостров.
В Държавен вестник от 10 януари 1884 г. се дава стойност на “освобождението” ни от “братушките”. “България признава да дължи на руската окупационна армия 10, 280, 260 книжни рубли и 52 копейки.” По тогавашен курс тази сума се равнява на 32 тона злато. По днешен курс на златото (01.08.2009 - 31, 1035 гр. Е = 1 трой унция = 1 298, 40 лв.), това е равно на сумата от 1 294 358 400 лв.
Е, голямо “освобождение” са ни спретнали 20 годишните “братушки” и “дядо ивановци”! Толкова голямо, че 12 години е изплащано финансово, а и до днес го изплащаме морално. Въпросът е до кога.
Колко трагично звучат думите на великия Стамболов :”Проклет да е деня, в който руския ботуш стъпи в България!”
Комунистическите историци, вперили хипнотизираните си погледи в “братушките” забравят за финландци, молдовци, украинци, средноазиатци - всичките те поробени от имперска Русия много по-зе от колкото българите в Османската империя. (Захари Стоянов “Записки по априлското въстание - том І) Колко ли ще да са биле истинските “братушки”?
Та, “Здравствуйте братушки!”, ама вече ни омръзна над сто години да ви благодарим!
Изказвам най-голямата си признателност само и единствено към обикновения войник, който, от както свят светува, винаги се е бил и умирал за чужди интереси, които нито проумявал, нито разбирал, нито пък са му биле ясни.

втори август 2009 г., Варна

33 000!

Осем години нещастна България беше управлявана от псевдоправителствата на НДСВ - ДПС и ДПС - БСП - НДСВ. Осем години наред с огромното финансово ограбване, беше ограбено тотално и здравето на българина. Осем години всевъзможните дивотии, извършвани със здравеопазването имат своя убийствен прочит - всяка година в малка Българияраково болните са по 33 000. Едни умират, изхвърлени на бунището на безпаметната българска бюрокрация, за да ги заместят други, които също ще са забравени от държавата. 90 човека всеки ден се разболяват от неличимата болест и попадат в безвремието на безхаберното държавно управление на една държава, прекрачила в ХХІ век с гордостта, че и тя е дала нещо на света. Каква ирония!

Моля, моля! България Държава ли е?
трети август


 



Тагове:   дневник - 2009,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kabulivarna5
Категория: История
Прочетен: 118278
Постинги: 128
Коментари: 90
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930