Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2019 16:26 - ЦИГАНИТЕ В БЛИЗЪК ИЗТОК
Автор: kabulivarna5 Категория: История   
Прочетен: 1398 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 БЛИЗЪК ИЗТОК

 

Циганоподобен народ в района на Близкия Изток (Месопотамия, Анатолия, Египет) е споменаван от Шулги от Ур (около 2150 г. Преди Христа, известен под името Хабиру или Апиру, които са равнозначни на днешното цигани, като възприятие. Той ги описва като хора, които пътуват в гробна тишина”, които унищожават всичко по пътя си, където и да са те, разполагайки палатките си, без да се съобразяват и „спазват заповедите на моя цар”. В разказа му за завладяването на Яфа от генерала на фараон Тутмос ІІІ Тот (около 1440 г. пр. Хр.) той споменава, че конете са били прибирани вътре в крепостта, понеже можели да бъдат откраднати от преминаващите апиру.

В шумерски документи са споменати под името Губиру, което се тълкува като „хора, които не са подчинени на законите”. Името им е определящо за хора без гражданство и социален статус.

В Афганистан, Иран, Ирак, Сирия, Йордания, Ливан, Израел, Египет и Либия живеят над три милиона цигани мюсюлмани, които не са нито сунити, нито шиити и не се придържат напълно към исляма, пригаждайки го до своя начинна възприемане на религията. Други имена за обозначаването на циганите са: Калоро, Коли (Institute for middle east understanding - 13.02.2007)

Според Доналд Кенрик следните цигански племена населяват Близкия Изток: Аптал, Авгон-лули, Бараке, Белуджи, Боша, Гаодари, Годари, Гурбати, Гхагар, Деман (думми), Джат, Джуги, Джуки, Заргари, Кабули, Катчар, Капа (лули), Карачи, Касиба, Керси, Кришмал, Куенити, Курбати, Коуджи, Лом, Лули, Лури, Мазанг, Мугат, Мутриба, Навар, Хадад, Хелеби, Хиндустани, Цузмани.

 

Египет:

Архагари, Горбати, . Калайджии, Ковачи, Кошничари, Ловари, Лохари, Масалиби, Матакли, Мираджани,
Бахлаванти - Долен Египет - музиканти и танцьори.
Гавази - известни танцьори, подгрупа на навар.
Г(х)агари (нагар) според Доналд Кенрик емигрирали от Европа цигани - обработващи метал, слабо проучени, почти изцяло уседнали. 216 000 (1993 - Джонстън).
Ганджари (нагар) (252 000 - 1995) - романес) земеделци -долен Египет. Според Кенрик, придошле от Европа. Ковачи, танцьори и певци.
Гаодари - вероятно едни от първите, заселили се в Египет.
Гауази - според Жан Пол Клеберт (Jean Paul, The Gypsies, London: Vista books) едни от първите заселници в Египет. Те са едни от най-добрите танцьори на Египет; подгрупа на навар.
Джамаси - уседнали скотовъди - Долен Египет.
Домари - говорещи свой език домари, пълен със заемки от арабски език. Езикът им се дели на два основни диалекта: халеби и навари (нури). Те населяват крайните бедни квартали на градовете и скромните условия на селските райони - 240 000. Езикът е домари, с много арабски заемти. Домарите през 2006 г. са 2 280 000, а циганите мюсюлмани са 1 080 000 или общо 3 360 000 (Levis M. Paul (ed.), 2009 Ethnologue: Езиците на света 16-то издание. Далас, Тексас).
Забален - общо, неидентифициращо име.
Халеби (хелеби, науари, наууари, ноуари, нуоари, нуари, нури, масари) - от 864 000 до 1 067 000 - 1995. (Домите в Северна Африка преглед - CF Tomas - 01.01.2000). Занимават се с продажба на животни, добри гадатели; близки до каули от Ирак и Иран. Предполага се, че са придошле от Сирия и че отдавна са се заселили. Говорим език домари.
Ханагер (нагара) - подгрупа на навар - около 750 000. Името в прпевод от арабски означава ковач.
Хорахане - циганите мюсюлмани са приблизително 1 100 000 - ковачи. Предполага се, че са придошле от Сирия.

Цивилизацията на Египет е прорязана от великата река Нил, която е оставила незаменим отпечатък върху нея и върху цялата културна история на тази част на Африка.
Древните египтяни са наричали Нил Интеру (Голямата река), а коптите Еро (Яро, от което произхожда еврейското Еор).
Гръцкото название Нейлос произлиза от семитското Нагал (река). Арабите наричат великата река Бар (Голямата вода), а също и Ел Нил, докато нубийците са я наричали Тосси (Разлятата река). На хинди синьо е неела, а на санскрит е нийлах. Египтяни, гърци и римляни са прекланяли на рекага като пред божество. В нейна чест е бил построен храм в града на Нил - Нилополис, а празникът, посветен на нея се наричал Нилоа.

 

ИЗРАЕЛ:

Циганите не са признати като малцинство. Израелското министерство на вътрешните работи ги регистрира като “араби”. През средата на март месец 2002 г. Дом общността в Израел, чрез адвокатската кантора на г-н Амрий Кабири, подготвя искане до МВР за даване на юридически статут на “малцинство” на израелските доми.

Учудващ е за мен следния факт: „...първото нещо, което направих в Индия беше да поискам срещи с възможно най-много хора, които знаят или са чули от къде идват циганите от Индия. Почти без изключение ми беше казано, нашите цигани са дошле от Израел.” (Пол Полански (САЩ) известен писател и защитник правата на ромите.)

Мнението на Томаш Миланович за циганите в Израел: „Има стотици ромски семейства, които живеят в Израел и те се смятат за роми и евреи.Повечето от тях не са само израелски граждани, но имат статут на „йехудим”. Това означава, че те са евреи и израелски граждани. Тези, които имат европейско гражданство се считат за чуждестранни юридически жители. ...те са с по-високо уважение, отколкото в собствените си страни, където все още съществуват генерализирани анти-ромски чувства, които не съществуват в Израел. Всички роми, живеещи в Из-раел са ревностни поддръжници на държавата Израел, защото това е може би единствената страна, където ромите не се чувстват като чуждо малцинство, но като хора, които живеят в собствената си родина”.
Алавити - название на циганите, живеещи в малко селище около Кирят-Шмон, чието име се превежда като цигански табор.
Келдерари (руски). 
Ал-навар - общо название на циганите, без да се взима предвид тяхното именно самоопределение, Горбати - език домари, наситен с арабизми.
Гурбети - общо наименование на циганите в Близкия Изток, което на арабски означава “чужденец”.
Доми - преселени преди повече от 1000 години. Прави впечатление, че в името е запазено първоначалното и най-древно име на циганите в Индия - доми. Езикът на който говорят е домари. Признават за свои роднина циганите рома и кале. По религия почти всички са мюсюлмани. Водят номадски полуномадски и уседнал живот, като се занимават с дребно занаятчийство, пеене, музика, танци, врачуване и особена обич към конете. Живеят в обособени сложни семейства - В Йерусалим и околностите и Западния бряг - 1200. В миналото са се занимавали с кошничарство, музика, танцуване, пеене, ръчни занаяти. Домите са изключително честни и почтенни, като кражбата и измамата са непознати. Но също така не са и активни обществено, което води до тяхното бавно отмиране като елемент на действителността.
Зоти - общо наименование на циганите в Близкия изток - сунити.
Каджар - Кирият-Гад.
Навари (нури) - номадско скотовъдстворо, родствени на дом. Малка етническа група. Предполага се, че са се заселили в Близкия изток от Южна Азия и Итдия по времето на Византийската империя. Затворена в себе си група, занимаваща се предимно с гадателство, музика и танци, както и дресировка на животни
Цоаним (Мицрам - на иврит) - придошли от Египет, населяващи южен Израел - над 2 000.
Чурари (калдерарии)  

Много малко от
културно наследство на помите е запазено.Чувства се как тяхната идентичност бавно и сигурно изчезва. Поради постоянното полувоенно състояние на ежедневието връзките между самите роми е прекъсната, тъй като обстоятелствата не позволяват свободното им движение. Самите араби странят от тях и това тяхно държание спрямо ромите е еквивалентно на европейското спрямо тях. (HAARETZ. Com - 08.08.09). Струвами се че политиката на държавата Израел по нищо не се различава от политиката на коя да е европейска държава от Средновековието и на Германия през Втората световна война. Това поведение за мен е нетипично, изхождайки от античовешката политика спрямо евреите по време на нацизма.
Всички роми в страната обитават апартаменти.

Йерусалим:

Днес повечето от тях живеят между стените на Стария град, в района на Лъвовете. Наброяват над 3 хиляди. В статистиката при последното преброяване на населението на Източен Йерусалим те липсват напълно. Почти необ-разовани; не се задомяват с лица извън общността.
Барана (берани) (мюсюлмани), нямащи се за навар; женят се млади.
Навари - арабското название за цигани; над 200 домакинства с различен брой. Малка етническа група.
Нимр
, Слим, Шакр.
Според Амар Барана, 28 годишен, с шест деца: “Циганите от Йерусалим са били тук преди всички”. Циганите в Израел живеят бедно и работят всякаква работа.

Ивицата Газа:

Домари - 2 000.
Навари - малка етническа група.
Съществува циганска общност, в която жените играят кючек, а мъжете са музиканти.
Всички цигани обитават апартаменти.

Палестина:

Дома), Навари.
Мандопули (мандити) - има сведения за тях от средата на 14-ти век. Описани са като безверници, от Египет; майстори в кражбата. Друго описание ги определя като движещи се на тълпи християни.
В последно време се натрапва тезата, че циганите са едно от загубените еврейски племена и че има много общи черти между роми и евреи. Тази теза се защитава яростно от представителите на българския краен национализъм, който винаги е имал фашистки уклон. По-скоро се търси близост между двата народа в полето на отрицанието. Към тях се прибавят и гърците, но „защитниците на чистата раса” кой знае защо не отчитат факта, че и трите народа са дали велики личности на света и са в основата на древни култури и цивилизации.
За да не виждаш истина, не трябва да си сляп.

Ирак:

Горбати (110 000 - 1995 - домари
Домари - Кюрдистан.
Зингаари - името се извлича от името за конско седло. Изхождайки от името капитан Newbold прави извода, че кюрдското племе Зинганех би трябвало да е от цигански произход. В това си предположение той е оспорван. Съвпадащо с италианското наименование на циганите - Зингари.
Зоти (зот) (21 000 - арабски) арабска форма на индийското джат. Говорят арабски. Създават държава в Месопо-тамия, просъществувала от 820 до 834 г.; разбита от арабите, които от своя страна били разбити от гърците, което довело до вълнб от заселване на цигани по границата на Византийската империя и в самата нея.
Лури - родственици на лули и леле по език и занаятия,
Кабули (каули) - родственици на халаби от Северна Африка.
Соли

Общ
о циганско население - 450 000, но със сигурност е в границите на 3 000 000.

Иран:

Аденесир, Бодаки, Герешмал, Дак, Джалали, Калайджии, Катунари, Ковачи, Коли, Кошникари, Лаванд, Ловари, Лути, Мазангар, Мазанги, Тушмал, Хадад, Шахриари, Цузман

Асадиу - родово занаятчийство; майстори на мет ални посуда и изделия.
Балкански цигани (27 000 - 1995 - романес).
Боша (поша) - придошли от Армения.
Гарбил-банду - производители на сита.
Гадолия лохара - ковачи - обособили се на професионална основа.
Горбати (корбати) (135 000 - 1995 - домари) - “Тези, които живеят в землянки” - чергарстващи ковачи - в Западен Иран,
Гуйдиах - земите на историческа Месопотамия.
Джати - общо название на циганите, срещано в класически персийски текстове,.
Джуги (джучи) - родственици на лули и мазанг - чергари, от средноазиатски произход.
Домари - вероятно дравидско потекло - Хоросан, Западен Бенгал.
Заргали (заргари) - цигани от Балкански п-ов (поречието  на река Марица - България), придошли в началото на ХХ в., търговци в миналото, днес търгуват предимно със злато в Европа. Говорят ня езика на европейските цигани, близък до влахичкия.
Заргар е кермани - кермански златари.
Зангари – говорят на език, много близък до балканския ерлийски.
Зоти (1 280 000 - 1995 - арабски).
Йоги - родственици на лули.
Йут - родственици на лули.
Карачи - Северозападен Иран.
Касетараши - грънчари.
Каули - родственици на халаби от Северна Африка. Наименованието произлиза от името на гр. Кабул. Номадски скотовъди.
Кришмал - търговци.
Лузистани - общо название на циганите в страната; със сигурност името идва от името на провинция Лузистан - в днешна Мала Азия - майка на познатата ни роза.
Лули - Западен Иран.
Лури - населяват планинските райони - родственици на лури от средна Азия и Белуджистан /Балучистан/. Според В. Минорски лури идва от името на град Арур, намиращ се на 180 км (30 фарсанга) югоизточно от Мултан и 120 км (20 фарсанга) над ал Мансур. Вероятни родственици на леле от Китай, с които имат сходен език и занаяти. Те са упоменати като първия циганообразен народ, напуснал Индия, според Фирдуоси заселил се в предели на съседната персийска държава, като свирачи на лютня. Чергари, прехранвали се предимно с просия, врачуване и магьосничество, както и на-правата на обеци, пръстени, гривни и други украшения. Около три милиона - мюсюлмани шиити. Вероятни родствени връзки с лули (лулу). Говорят на език лури от Западноиранската подгрупа езици.
Мехтар - името има фонетична близост с наименованието на т.н. мехтерии в България, мюсюлмани - музиканти.
Мутрибиах - общо название на циганите музиканти.
Навар - общо пейоративно арабско наименование).
Поша - общо наименование на циганите.
Себ селиар (хората на желязото) - едно от най-малко трите разклонения на циганите, живеещи в северната част на страната (Фриузкх) и самонаричащи се с това име.
Сузман - говорят кюрдски - Керманшах, Западен Иран, в съседство с Кюрдистан.
Фиудж - Мазандаран, на Каспийско море.

През 2000-та година в страната живеят 1 400 000 цигани. Диалектното многообразие е много голямо, като се стига до неразбиране на цигани с цигани. Граматиката е повлияна от арабски, както и от езика на приемащата етническа група. Музиканти, дърводелци, касапи. Мюсюлмани.

Йордания:

Иракски цигани, Калайджии, Карачи, Ковачи, Курбати, Палестински цигани, Синайски цигани.

Домари - след Израелско-йорданската война - 5 000.
Зоти - старо арабско название на всички индийци, а оттам и на циганите в Близкия изток. Наследници на държавата на зотите (820 - 834).Стриктно спазват законите на ма(х)риме.
Навари - родствени на дом(а). Малка етническа група

Предимно селскостопански работници - отглеждат тютюн. Твърдят, че са от времето на кръстоносците. Най-популярният писател на страната Мустафа Вахиби ал-Талал, е един от най-ярките арабски творци на 20-ти век, който посвещава 20 години от живота си в защита на правата на циганите. Той се превръща в неотменима част от техния живот. В пустинята живеят също цигани, които са в оранжеви на цвят палатки, за разлика от тези на бедуините, които са сиво-черни.

В Йордания живеят над 350 000. (http://gypsi-gospel.blogspot.com/2009_05_01arhive.html).

Ливан:

Гаджари, Гуйдиах, Джак, Джалали, Дом(а), Карачи, Коли, Курбат, Навари (нури), Надарх, Раджари.

В страната живеят над 60 000. (виж Йордания).

Сирия:

Зоти, Карачи, Ковачи
Алепини
- споменавани от английски изследователи през 19-ти век. Според сведението на шейха на племето, дадено на капитан Newbold, то населява 30 къщи, като всяко едно споменавано име от него е било името на старейшината надома. Според мен името алепини е производно от името на град Алепо - на арабски Халеб аш Шабба; Алепо - на английски. Интересно е да се знае, че едно от древните имена на град Алепо е... Бероя.

Бараки - специализирали са се в отглеждането на коне. Споменавани от английски изследователи през 19-ти в.; из целия Близък Изток.
Гавбар - споменати от английски офицери изследователи през 19-ти век.
Гаджари - говорят на езика кетчай много затворена общност.
Дом(а) - 10 000.
Джунганех (Чинганех) - споменавани от английски изсдледователи през 19-ти век.
Думми (демми, деман, думан - изрази, използвани в в Сирия, Ирак, Иран) за обозначаване на циганите доми.
Навари - родствени на дом(а) - северната част на страната. Малка етническ група, населяваща селските райони и живееща в лагери. Говорят на езика навар, класифициран като диалект на домари.
Каоли (каули) - споменати от английски изследователи през 19-ти век. Виждат го производно на кабули.
Курбати - Алън Кенрик слага разграничение от иранските горбати.

Сирийските цигани не са запознати много добре с историята на своя произход. Те извеждат произхода си от голям териториален район, включително и от България (Алън Уйлямс (2001). Около 300 000 (2009), но по думите на самите цигани те са около един милион.

Според Simson “Епископ Pococke (на латински) преди 1745 година споменава за среща с цигани в северната част на Сирия, където са многобройни, които са мохамедани, живеещи в палатки или каравани, занимаващи се с отглеждането на крави и производство на груби килими и с много по-добро отношение към тях, отколкото в Унгария или Англия”.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kabulivarna5
Категория: История
Прочетен: 118396
Постинги: 128
Коментари: 90
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930