Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2019 15:17 - История на културата
Автор: kabulivarna5 Категория: История   
Прочетен: 438 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.05.2019 15:20


 Занаяти и професии

 

НАИМЕНОВАНИЯТА ПРИ ЦИГАНИТЕ

Вглеждайки се в наименованията на
рома в България откриваме, че в повечето случаи те не са свързани с някакъв спомен за произхода на групата, а със занаята, които са упражнявали или все още упражнява от тея, което става все по-малко вероятно.

Определенията на ромб като кошничари, тухлари, печкари, дръндари и други подобни наименования, са свързани с дейности, като много от циганите не могат да дадът ясна и обективна информация за коренния си произход. От десетилетия насам (особено след засилената урбанизация), те са се омесили достатъчно, за да изчедне както границата на разграничаване помежду им на принципи, ясни само на тях, така и спомена за началното (условно) място на произход.

Преобладаващата част от ромб не могат да кажат откъде са тръгнали предците на групата, към която принадлежат, и много рядко могат да споменат името на родоначалника си. Сигурно това мое твърдение ще се отхвърли от кардарашите и тракийските калайджии, които са все още здраво затворени в себе си, то трябва да се вземе предвид, че и те са се разширили достатъчно много и разликите помежду им са също ясни и видими, въпреки че спойващите елементи (традиции и ритуали) да са все още силни.

Професионалното название на циганите (като име на групата) е в губеща позиция, понеже членовете в едно семейство извършват различни по вид дейности, които могат да се покрият с други професионално-групови имена на други цигани, или пък въобще да излязат от номенклатурата на циганските занаяти. В дадено семейство бащата може да е музикант и кошникар, както да троши камъни за направата на пътища. И така неговите трудови дейности покриват три професионално-групови имена – на музиканти-те, на кошничари-те и на каменари-те (чукачи). Жена му може да обикаля по селата, занимавайки се както с надомна работа, помагайки на стопанката в мазане, пране и жилищно почистване, така и с гадателство и просия, а децата им да са музиканти или кошничари, а защо не и калайджии. От този пример може да се направи заключение, че в това семейство все-пак има основна информация за водещата професия и тя е музикантството, а другите са допълнителни, спомагателни. Става ясно още нещо, което е основно при определянето на ромб на професионален принцип: усядането е повлияло на социално-културната им система, включително върху системата на професионалните им разлики. Интересен е факта, че появяването на нов вид работа ражда нови (групови) наименования на цигански групи. Например в Румъния много цигани се самоназовават collectori – събирачи на стъклен амбалаж. Те са се отделили от калдерашите и са в основата на нова, различна от основната група цигани. Затова е трудно да се определи на професионален принцип кой циганин какъв е, защото вече много от калайджиите не знаят да калайдисват, а кошникарите никога не са плели кошници. 24 август, вторник




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kabulivarna5
Категория: История
Прочетен: 118446
Постинги: 128
Коментари: 90
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930